Elektronske komponente in tehnologije

Prof. dr. Danjela Kuščer Hrovatin

Danjela Kuščer raziskuje povezavo med sintezo, pogoji priprave in lastnostmi materialov, ki se uporabljajo v elektroniki in energetiki. Pretežno raziskuje anorganske nekovinske materiale, kot so piezoelektriki za uporabo v ultrazvočnih pretvornikih in piezoelektričnih zbiralnikih energije, prevodni, prosojni oksidi za izdelavo nevidne elektronike in ogljikovi materiali za uporabo v elektrokemijskih senzorjih. Pod njenim mentorstvom je doktorski študij uspešno zaključilo pet študentov. Trenutno je mentorica doktorski študentki, ki se ukvarja z razvojem materialov za elektrokemične senzorje.

Raziskovalni program: Multifunkcijski materiali in naprave: od kvantnega do makro nivoja
Tema usposabljanja: Elektrokemijski senzorji za detekcijo onesnaževal v hrani

Kemična kontaminacija hrane je veliko tveganje za zdravje ljudi po vsem svetu, saj povzroča blage do hude simptome pri ljudeh  ter prispeva k odpornosti bakterij. Tema doktorskega usposabljanja je razvoj materialov in testnih senzorskih struktur za hitro in učinkovito zaznavanje izbranih onesnaževal  v hrani, na lokacijah izven urejenih laboratorijev. V okviru doktorskega študija boste imeli priložnost delati na inovativnem projektu, ki se osredotoča na razvoj integriranih komponent elektrokemijskega senzorja z uporabo napredne debeloplastne tehnologije. Vaša naloga bo vključevala naslednje ključne aktivnosti:

 

  1. Priprava plasti: To zajema pripravo disperzij in nanašanje disperzije na podlago z uporabo metode tiskanja, kar je ključni korak pri zagotavljanju kakovosti in učinkovitosti senzorskih komponent, ter utrjevanje plasti po nanosu, kar je ključno za stabilnost in funkcionalnost senzorja.
  2. Izdelava komponent: To zajema izdelavo integriranih struktur, vključno z izdelavo in funkcionalizacijo delovne elektrode, kar bo omogočilo občutljivo in selektivno zaznavanje onesnaževal v vzorcih.
  3. Analiza in merjenje: Izvajali boste analize izdelanih struktur ter merili elektrokemijski odziv v modelnih sistemih z uporabo različnih analitičnih metod.
  4. Optimizacija materialov: Na podlagi dobljenih rezultatov boste izbrali optimalne materiale in postopke za izdelavo senzorja.
  5. Testiranje na realnih vzorcih: Končni senzorski testni element boste testirali na realnih vzorcih hrane, kar bo omogočilo oceno njegove učinkovitosti v praktičnih aplikacijah.
  6. Publikacije: To delo zajema zbiranje in urejanje rezultatov, ter pripravo osnutka znanstvenih člankov.

Ponujamo vam zaposlitev na Institutu »Jožef Stefan«  za čas usposabljanja, ki traja 4 leta, vpis na izbrano fakulteto in kritje stroškov šolnine. Usposabljanje bo potekalo pod vodstvom strokovne, izkušene mentorice, , delo bo potekalo v mednarodni raziskovalni skupini, kjer vlada prijetno in kreativno delovno okolje. Lahko boste izkoristili možnost izpopolnjevanja v tujini ter interdisciplinarno delo na vrhunski raziskovalni opremi. Predznanje ni potrebno. Sodelavci odseka vas bodo naučili obvladovati potrebne metoda dela in karakterizacije.

Na razgovor vabimo kandidate za doktorski študij z zaključenim magistrskim usposabljanjem  iz naravoslovne ali tehnične vede. Magistrski študij mora biti zaključen najkasneje do 15. 9. 2025.

Pridružite se nam in postanite del pomembnih raziskav, ki bodo pripomogle k boljšemu nadzoru kakovosti hrane in varnosti okolja!