Doc. dr. Aleksander Matavž

na Odseku za fiziko trdne snovi raziskuje odziv nanoporoznih materialov ob adsorpciji specifičnih molekul. Njegovo osrednje področje so materiali v obliki tankih filmov, ki zaradi svoje majhne debeline izkazujejo posebne lastnosti, hkrati pa omogočajo neposredno integracijo v sodobne elektronske komponente. Aleksander je avtor številnih znanstvenih člankov s področja nanoznanosti, dveh patentov, nedavno je pridobil tudi prestižno podoktorsko štipendijo Marie Sklodowska Curie programa.

Matavž Aleksander
Raziskovalni program: Fizika kvantnih in funkcionalnih materialov
Tema usposabljanja: Nanoporozni materiali za naslednjo generacijo elektronskih nosov

Zaradi omrežja por na molekularni skali so nanoporozni materiali spužve za pline. Njihove specifične adsorpcijske lastnosti omogočajo, da jih uporabimo v senzorjih hlapnih organskih molekul (VOCs). Zaznavanje le teh je bistvenega pomena pri spremljanju onesnaženosti zraka, svežine hrane in diagnostiki bolezni z analizo izdihanega zraka. Glavni izziv obstoječe tehnologije je slaba selektivnost senzorjev, saj ti običajno ne ločijo med tarčno in interferenčno spojino. Potencialna alternativa so senzorji na osnovi nanoporoznih kovinsko-organskih materialov (MOF-ov), saj je kemijsko okolje v porah MOF-a dobro definirano, hkrati pa ti materiali izkazujejo rekordno veliko interno površino, ki je na voljo za specifično adsorpcijo tarčnih molekul.

Mladi(a) raziskovalec(ka) bo preučeval integracijo MOF-ov v natančne in selektivne senzorje organskih molekul. Poudarek bo na izkoriščanju izredno velike razlike v difuziji organskih molekul v MOF-ih, ki jo je mogoče uporabiti za diferenciacijo molekul. Gre za popolnoma nov koncept multivariabilnega zaznavanja molekul, ki ponuja ključne prednosti pred konvencionalnimi metodami. V sklopu raziskav senzorjev z difuzijsko selektivnostjo, je na Odseku za fiziko trdne snovi kot prvi na svetu zaživel sistem za merjenje adsorpcije in difuzije molekul v nanoporoznih tankih plasteh.

Raziskovalec bo vpleten v tekoče raziskave in projekte na področju zaznavanja hlapnih organskih molekul, vključno z analizo izdihanega zraka pacientov za diagnostiko rakavih bolezni. Osrednji cilji doktorske disertacije vključujejo sintezo izbranih tankih plasti MOF-ov z visokozmogljivimi metodami, obsežno strukturno karakterizacijo z uporabo sodobnih metod, integracijo plasti v mikroelektronske senzorske elemente ter meritve odziva senzorjev na tarčne molekule.

Pozicija je primerna za entuziastičnega kandidata, ki ga veselijo raziskovalni izzivi, osebna rast in delo v mladi ekipi.